Wednesday, May 25, 2011

46. Contoh Menu utk FAST OXIDIZER

Posted by Saya Nak Slim at 1:58 PM

Gambar hiasan. Source: google



Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~~~


So skrg ni aku nak share contoh menu untuk orang yang tergolong dalam golongan 'Fast Oxidizer'... Hahhh?? Apa tu Fast Oxidizer??? Jeng jeng jeng.. =D Ekceli aku pun tak faham sangat mende dizer2 ni.. Tapi setelah baca kat entry Sis Rahimah yang sangat baik hati yang suka share info pasal diet, so aku pun dah paham skrg.. =) 


Here we go.... ni contoh menu utk orang fast oxidizer macam aku..

Breakfast:
- 1/2 sprouted bread + 1 tbsp peanut butter (no added sugar)
- coffee decaf + 1/2 cup low fat milk
- 4 biji telur putih rebus

Lunch:
- 1 serving of meat / chicken (grill/kari/lemak-jgn amik kuah/jangan goreng!!)
- 1-3 serving vege

Snack
- 1/2 apple + 1/2 sprouted bread  + 1 tbsp peanut butter
***  Peanut Butter Brand 'Steffi No Added Sugar' je yang bole guna.. (bole beli kat Jusco/Tesco/Giant/CS)

Dinner
- same as lunch serving
*** kuantiti garam kena jaga - main cubit2 je tau!


So total kcal kita dalam sehari +/- dalam 1200-1300.. kira ok la kan..?? Menepati Ciri2 menu diet yang akan dianjurkan oleh Kak Zel nanti.. =)




So, kalau nak tau korang tergolong dalam golongan yang mana (i.e. Slow, Balance or Fast Oxidizer), korang bole check kat quiz yang Sis Rahimah bagi.. 




Pastu lepas dah buat quiz, boleh check jawapan kat... 




Pastu kalau nak tau lebih lanjut tentang fast oxodizer (macam aku), boleh 

KLIK SINI yer... 



0 comments:

Post a Comment

 

Curve Is Made Not Born Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez