Thursday, December 23, 2010

33. MiSsi0N tak berapa berjaya..

Posted by Saya Nak Slim at 8:25 AM 0 comments


MiSsi0N untuk bulan kedua? huhuhuhu... pencapaiannyer kurang dari bulan pertama.. Ohhhhh tidakkkk..!! 0.6 kilo je lagi... Kenape? Kenape?? Hari ni dah masuk bulan ke tiga..Buleh ker nak turunkan lagi 5.6 kilo tu? Arghhhh... tension mak nyah!! I need a strategy..! Yup, STRATEGY!! hurmmmmmm... akan dipikirkan.. Ada sesape yg baek hati nak bagi idea mcm mana turunkan kilo banyak2 dlm sebulan?? Anyone? Anyone?? *sambil angkat-angkat kening* hikhikhiks... =P


Well... hari ni tak dapek nak juging sebabnyer ---> HUJAN.. Meruyan aku taw!! Mula2 bangun tido tengok tengah ujan tapi tak lebat la.. Then lepas 20 min, hujan berenti.. Excited ni terus tukar baju juging.. Ngan mak sekali pun EXCITED.. haha... Bila kuar je dari gate umah, terus hujan balik..Isyh, hujan ni nak main2 kan aku ek.. huhuhu.. terus masuk bilik, pastu online... hahaha... PEMALAS betul.. Anak dara sape la ni.. Ekekekeke..

Monday, December 20, 2010

32. Jadikan Sumber Inspirasi

Posted by Saya Nak Slim at 3:43 PM 0 comments
Yang tau pasal isu diet aku ni just my cousin, my mom & my bro.. yg lain2. tu tau cenggitu2 je.. Diorang tak tau la apa yg aku makan, eksesais ke idak, sume tu diorang tak tau.. Kawan2 se'U', se'sekolah' & Se'angkatan' dgn nyer haremmmm sume tak tau.. Memang takmo bgtau.. Nanti duk sebok2 heboh sana sini, nanti tak jadi slim, tak ker hancusss? Mana mo letak muka aku yg sudah sedia besar ni? Dalam poket tentu tidak muat deh! Hahahhaa.. Kawan2 maya ni ramai ler yg tau.. Especially SNTN Geng!.. =)


So, last month ader la cousin aku tu bg semangat kat aku.. Nak tengok? Nak tengok tak?? Hehehe.. jangan terperanjat deh.. =P




Ni lah dia Miss Jenkins (left) dengan kawan dia sebelum start healthy diet & exercise






After 18 months....




*

*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*


*
*
*
*


*
*


*
*
*
*


*
*


*
*

*

*
*


*
*
*






How pretty she is, right? 

So sweet... sambil pegang poster sendiri 18 bulan sebelum.. =)






Kiri (Sebelum) & Kanan (Selepas)

Banyak giler beza... huhuhu...




Dah ramai yang berjaya kan.. Nape kita tak bole? Betol tak? Yg penting, DON'T GIVE UP !! Nasihat ni utk aku jugak.. Sebab aku selalu putus harap.. huhuhu.. bahaya2!! Kalau nak tau kisah lanjut pasal Miss Jenkins ni, boleh klik sini..


Sunday, December 19, 2010

31. On Scale for SNTN Week 3 & FBP Week 2

Posted by Saya Nak Slim at 11:39 PM 0 comments
Halu halu haluuuuuuuuuuuuuuu.... Pe habaq cik kiah sekalian..?? 


Adakah minggu ni lebih baik dari minggu lepas? Adakah anda terkantoi mamam nasik? Adakah anda bertungkus lumus meng'workout'kan diri? Atau duduk lepak je dpn tv & makan dengan suka hatinyer (macam I)?? hahahaha..  Pape pown, kalau korang nyer berat naik, itu salah sendirik yer.. Cube check balik apa yg korang mamam selama seminggu ni.. Macam aku lah.. tapi nasib aku baek siket, sebab berat turun walaupun dok sumbat and sumbat and sumbatttttttt je makanan tak henti2 dalam pewot yg sememangnyer besaqqqqqqqq ni cik kiah oiiii.. hahahahhaa.. 


Workout?? Non-Ado!! Diulangi yer.. NON HADO!! Maknanyer takder workout la cik kiah oii.. Isyh, tu pun tak paham... =P  Aku duk membela badan je minggu ni.. Lepas makan online, lepas online makan, lepas makan online, lepas online makan.. Tu jelah.. Pastu ngantuk, tido jap.. Bangun jap lagi makan lagi.. Pastu tido balik.. bla bla bla... duk pi mai pi mai tang tu jugak.. Asik makan makan makan.. hehehe.. As usual, DON'T TRY THIS AT HOME.. =D


Oklah, malas nak menceceh memanjang (padahal dah 2 paragraph dah.. hikhik).. So ni dia berat tuk minggu ni.. Nak sedih pun tak sedih sgt la.. Sebab memang dah jangka berat tak berape nak turun.. Walaupun dalam hati takut je kalau berat naik 1-2 kilo ke.. Tapi takper, still ada penurunan.. kan kan kan... =P ALHAMDULILLAH... 




Tadaaaaa......




Maaf sebab blur sikit.. Macam tuan dia ni.. hikhik =P



88.6 kG sajork...



Overall for SNTN :-

I've lost 2.7 kilo..

Still cannot achieve my target yg nak turun 1-1.5 kilo per week..
*sob sob sob*


1.12.2010 = 91.3 kg
5.12.2010 = 90.4 kg
12.12.2010 = 89.4 kg
19.12.2010 = 88.6 kg


Hoyeh hoyeh la jugak! huhu 
(mcm tak ikhlas je hoyeh tu kan?)





How 'bout FBP?? Huhuhu.. Sedih mau cerita.. Tak mau cerita la ek... Cukop la aku cakap Fat Burning Project (FBP) Week 2 telah GAGAL!!



Yer...   Diulangi...



GAGAL !!!!

ko tak nampak kaler merah tu.. FAIL ler tu.. >_<
*sob sob sob*



Sila *dush dush* muka saya sebab hangat2 taik ayam minggu ni.. 

huwaaaaaaaaaaa... !!!!


Saturday, December 18, 2010

30. My IdoL

Posted by Saya Nak Slim at 5:14 PM 0 comments
Nak habaq mai ni.. Aku ni dari dulu sampai lah la ni memang minat kat sorang actress ni.. kalau aku habaq, hangpa jgn dok gelakkan aku aku na.. hehehe.. 


Aku cukup suka kat Aishwarya Rai... Body dia superb la... Walaupun tak lean & ber'muscle' macam athlete, walaupun nampak ada lemak sikit sana sini, tapi curve dia sangat menggiurkan.. hahahaha.. Aku yang pompuan ni pun suka tgk body dia, apatah lagi jantanzzz kan? hahahahaha... But I'm NOT Lesbo hoke! Blwekk!! =P


Gambar dia aku dok tempek sana sini dlm bilik aku.. So, sebelom tido tu aku tengok2 la dulu gambor dia then tanamkan azam yang tinggi utk dapatkan badan mcm dia.. Tak kisah la orang nak kata aku giler ke, hape ke, yang penting aku nak jugak curve mcm dia walaupun aku ni tak setinggi dia... hahahaha.. MakCik Senah korang ni katek je nyah! 163 cm jer.. huhuhu.. Tak kisah la.. =D


IdoL tetap IdoL... So that kita akan ada semangat yg kental.. Yeahhh!!!






Tengok peha dia nan kicik itu.. Uwaaaa...
mak jeles nyah !!





Walaupun tang abs dia ada lomak cikit, tapi mak tetap admire nyah!
huhuhu.. Wahai Aishu, tukar badan bole tak? Bole la.. bole la.. =)





Kicik nyer pinggang dia.. 27 je kot size pinggang minah ni..
Mau jugak! 





Eceh! Meliuk lentok.. hahaha.. 





Ha... yang ni sexy bangat ni.. Dah kuwus takleh pakai cmni..
Very dangerous!! >_<


29. SajE MenGgEdiXxx...

Posted by Saya Nak Slim at 9:52 AM 0 comments
Selasa aritu kuar jenjalan ngan kawan2.. Ingat nak pakai T-shirt jer.. Tapi saje menggatal nak pakai baju yg dah bertahun tak pakai.. Sekali test, boleh pulak.. Siap longgar2 lagi.. Tu yang terus tak sedar diri makan tak hengat donia sampai la semalam.. hahahahhaa...

Ingat nak tunggu berat sampai jadi angka 7* dulu baru nak snap2 gambo.. Tapi nak buek camno, dah gedix tahap tak terkawal.. hahaha.. Jom tengok.. Ada perbezaan tak? Ke haku je yg perahsantan?? Wakakaka...






September 2010
Anak gajah ke ni.. =(






Perut terkeluar, bontot terkeluar..
Isyh3... Bole lagi aku nak posing depan camera kan..
Nape la kesedaran tu tak der waktu ni..
>_<






14 December 2010
After lose 9 kg
Tak nampak sangat beza nyer kan..?






Sorry la gambo gelap.. 
Pengcahayaan tak cukop.. haha




Tu jelah yg aku nak share arini.. Saje gedixx2 pagi2 ni sebab aku tau esok berat aku kompom naik punyer.. Walaupun aku tak makan nasik, tapi benda2 lain dah masuk dalam pewot aku ni.. mesti naik 1-2 kilo.. uwaaaaaa... menciiiiii.... =(

Friday, December 17, 2010

28. Ke Laut PeGi NyEr..

Posted by Saya Nak Slim at 6:57 PM 0 comments



Start dari hari Selasa lagi diet aku dah ke laut kekdahnyer.. huhuhu.. Aku pun taktau la nape, mulut ni gatai, asik nak ngunyah je.. Macam nak tampor je mulut sendirik.. Tapi kompom sakit kan? hahaha.. Mengong!! Maybe sebab Miss P tengah datang kot.. Perut tak lapar tapi mulut tu macam pahit2 je.. Ada je benda nak di humbankan ke dalam mulot.. Isyh.. Workout pun ke laut jugak.. Isyh3.. Ape nak jadik ni?? Hari ni baru la mula nak nyesal.. Sebab? Sebabnyer lusa dah kena timbang.. Omagad!! Apa nak buat ni?  Uwaaaaa.. =(

Sunday, December 12, 2010

27. FBP Week 1

Posted by Saya Nak Slim at 10:47 PM 0 comments
ANa sudah lupa mau kasi update lah sama itu Fat Burning Project punya project lahhh!!  Apa fasal ente tak mau kasi ingat sama aNa lahhh? hahahahaha.. Ni mana punya mak arab sesat daaa.. =D


Soooooo... hari ni genap la FBP untuk first week... Ingat nak update sekali dengan progress SNTN tadi, tapi dah lupa pulak.. Takpelah.. Sila tengok ektibiti aku sepanjang FBP Week 1 ni k... Sila tonyoh mata anda ke bawah.. hahaha..



Food Intake

Macam biasa.. Still amalkan Atkins Diet.. Tapi mulai esok akan ikut menu macam yang Sis Rahimah saran kan.. Since aku ni tergolong dalam fast oxidizer, so menu aku lebih kurang sama mcm Sis Rahimah.. Esok nak pi beli stok2 vege sebab vege aku kat dlm fridge semua dah abih.. Bole shopping skali makanan yg sesuai tuk fast oxidizer..=) Terbang fulus aku.. hikhik.. Healthy food ni semua mahal tau tak! huhu.. Nasi lemak yang tak healthy tu 50sen pun leh dpt.. =(




Workout


[Monday]

Morning = Brisk walk (1 hour)
Evening = 1. 30 DS (20 min)
2. TABATA Workout (10 min)
3. Cardio Max (10 min)


[Tuesday]

Morning = 1. Cardio Max Level 1 (20 min)
2. 30 DS Level 1 (10 min)
3. No.1 Fat Burn (10 min)
4. Chest Exercise (16 reps)
Evening = Xde!! 


[Wednesday]
Morning = 1.Brisk walk (1 1/2 hour)
Evening = Xde!! Malas!! haha


[Thursday]

Morning & Evening = Xde!! 
Pemalas betul nak wat workout sebab badan sakit sgt.. huhuhu


[Friday]

Morning = 1. Jogging + Brisk walk (1 hour 15 min)
2. 30 DS Level 1 (30 min)
Evening = Xde lagik workout! Lazy girl!! hehe


[Saturday]

Morning = Xde!! Bangun lambat.. haha.. Alasan!!!
Evening = 30 DS Level 1 (2o min)


[Sunday]

Morning & Evening = Elekkkk!!! Pemalas nak mampos tahap cipan ke lapan! 
Haah!! amik ko.. hahahahhaa.. aku memang malas sgt arini..
Tak tau la apesal.. =P
Don't try this at home hoke.. hikhik




Routine FBP aku nampaknyer macam tak berjaya je utk Week 1 ni.. Takpe2.. (pujuk hati sendiri ni..kuikuikui..)  Week 2 akan diperbaiki lagi since DVD yg aku beli dari Einz dah buleh nengok.. Yeah2!! =D So... harap2 dengan Food Intake baru yang akan aku mkn esok & workout, InsyaALLAH akan sampai la target aku untuk Mission 1 "To Lose 15 kg within 3 months".. Doakan aku yek.. =)

26. On Scale..

Posted by Saya Nak Slim at 4:06 PM 1 comments
As usual, arini Ahad kan.. So, hari ni adalah hari untuk mentengok berat badan sendiri.. Actually tak mau timbang arini sebab Miss P tengah melawat aku bulan ni.. hahahaha.. Tapi takpela, pasrah jelah kan.. Takkan nak tunggu sampai next week baru mau timbang? Koje giler!  Mau kena pheuuuuuuuu~ (di-sepak-ing) dari SNTN Contest tak ke naya?? muahahahaha.. =P


Lepas dah tolak tambah darab bahagi, ni lah berat aku minggu ni.. See.. see..




*Sila abaikan kaki ku yg cangat debab & dempak itu hoke* 
hikhik


89.4 kG yer..!!!


Omagod!! Sudah jadi angka 8* la gitew.. 
Oh~~ mak suka nyah!!



Walaupun aku consider berat aku tak stable minggu ni tapi takpela, aku terima dengan rela hati.. hahaha.. skema tul ayat tak hengat donia!! 



Overall for SNTN, I've lost 1.9 kilos!! Yipiee!!

1.12.2010 = 91.3 kg
5.12.2010 = 90.4 kg
12.12.2010 = 89.4 kg

HoyeH Hoyeh~




Untuk measurement pulak, here we go...


Date : 20.10.2010
Berat = 98 kilo
Pinggang = 42"
Lengan = 18"
Peha = 29"
Betis = 19"
Dada = 47"
Punggung = 50"
Perut = 44"


Date: 17.11.2010
Berat = 93 kilo
Pinggang = 39"
Lengan = 17"
Peha = 28"
Betis = 18"
Dada = 46"
Punggung = 48"
Perut = 42"


Date : 12.12.2010
Berat = 89.4 kilo
Pinggang = 35"
Lengan = 16"
Peha = 27"
Betis = 17.1"
Dada = 45"
Punggung = 46"
Perut = 40"


Total inches lost = 22.9 inches since 20.10.2010 (tarikh baik punyer)
Hoyeh hoyeh lagik.. 
=)



Sekarang ni berat macam susah betul nak turun.. Yelah, lemak ni dah 25 tahun duk dalam badan aku.. Tak ke tepu2 & liat2 belako.. Mesti makan masa kan.. Sabor jolah eden.. kuikuikui.. Tapi inci banyak betul perubahan.. Cuma part lengan & peha susah gak la nak turun.. Kat pinggang sonang jo.. Alhamdulillah.. Semoga cepat la turun sebelum bulan MEi.. Amin.. =)

Friday, December 10, 2010

25. Ohohoho.. Tak Sangka..Oh..~

Posted by Saya Nak Slim at 4:21 PM 1 comments
[10 Dec 2010]


HohOhOhO... I'm hepi!! Ingat nak update hari Ahad tapi kegumbiraan telah melambak2 sampai bertabur2 kat bawah.. So pekata aku update blog untuk kongsi kegumbiraan ku.. Muahahaha.. =D



Pagi tadi telah mem'wake up' kan diri pukul 6:45 am untuk ber-juging dgn mak terchenta! ini adalah aktibiti rutin sejak cuti sem.. hehehe!  Semangat berkobar2 sampai pakai seluar juging pun terbalik.. muahahaha.. Excited sungguh mu ni.. Start ber-juging pukul 7:15, mula nyer aku brisk walk sajer tapi lepas dah satu round jalan2, mak tetiba bg semangat. Mak cabar aku juging satu round padang bola tanpa henti.. huhuhuhu.. Mau mati den mak oii... Takper, disebabkan cabaran tu terkeluar dari mulut my bonda, so I accept la.. Kalau owang laen yg cabar, takder kemaknaan aku nak wat.. (sebabnyer kalau ngan mak, kalau aku tak dapat nak habeskan pusingan tu pun, aku tak malu.. mak sendiri kan.. muahahaha..)  =P


Sebelom2 ni aku memang takleh nak juging lama sgt sebab badan gumuk kan.. Cepat penat, stamina pun tak cukup lagi.. Napas asik tak cukop jer.. Biasa kalau lari dalam 100 meter je dah cungap2 mcm ikan nak mati..mau nyer aku jerit *oksigen!! oksigen!!* nanti.. hahahaha.. 


Tapi tadi aku rasa badan aku macam dah boleh accept cara aku meng'exercise'kan diri.. Maybe laa.. hahaha.. memandai je buat assumption kan.. SO, al-kisahnyer, tadi aku ber-juging dekat 2 round padang bola TANPA HENTI.. hoyeh hoyeh!! Rasa tak caya pun ada.. Aku stop tu pun sebab kaki aku sakit.. Macam salah urat pun ade gak.. Takpelah, I don't care.. yang penting aku dapat juging lama sket.. Maybe bagi org yg dah pro rasa achievement aku ni nothing kot.. Tapi bagi aku, sangat2 terharu dgn diri sendiri hoke.. Memang tak caya la diri sendiri leh juging lama camtu.. huhuhuhu.. & Overall aku buat brisk walk + juging (14 round padang bola) = 1 hour.. Hoyeh2... Ok kot..


Disebabkan excited terlebey, balik umah aku sambung balik wat JM 30 DS 30 min.. Sangat best & puas hati bila peluh kuar.. Mungkin jugak aku excited terlebey ni sebab tgh tension kot.. Rasa nak balas dendam pun ada.. So, caranyer, buat workout kaw2.. huhuhu.. hopefully KG tu ada perubahan yg ketara sikit la minggu ni.. hihihi


p/s: malas nak letak gambar.. harap2 tak buhsan!! =)

Thursday, December 9, 2010

24. Bukan nak update progress, sekadar sessi luah perasaan.. =(

Posted by Saya Nak Slim at 3:43 PM 4 comments
-Sigh-


Hmmm.. Orang yg tak pernah gemok betul2, takkan paham perasaan org gemok ni kan.. Yup, aku ni gemok.. Aku ngaku, tak perlu la org lain nak sebut berulang2 kali depan kita, di khalayak ramai.. Mungkin best kot kutuk org gemok dpn semua org kan? Biar semua org lain gelakkan aku berdekah-dekah sampai aku rasa nak sumbat muka aku dalam tahi lembu.. 


Aku ngaku, aku penah janji nak kurus.. Tapi aku tak janji bila.. Aku cuma harap dia paham yg nak kurus ni bukan nyer senang.. Bukannyer petik jari je terus aku leh selim melim mcm model.. Demand tinggi, nak aku jadi macam JLo, breast nak up, montot nak mantop.. Tapi penah tak dia pikir, ade ke kisah apa aku buat selama ni..? Pernah tak dia pantau apa aku makan? Pernah tak dia concern nape aku asik fail je walaupun dah cuba byk kali nak kurus..? Kelmarin tanya "bila nak kurus?".. Semalam tanya "bila nak kurus?".. Hari ni tanya "bila nak kurus?".. Esok tanya "bila nak kurus?".. Lusa tanya lagi "bila mau kurus?".. Tulat kang tanya benda sama balik, "bila nak kurus?".. Itu jer la yg dia tanya selama 2 tahun ni.. tu jer lah.. hanya tu je..!! 



So, we end up asik gaduh2 pasal persoalan "bila nak kurus?".. Bayangkan aku tengah happy sebab result exam aku yg agak cemerlang semalam tetiba terus moody semata2 dia cakap aku gemuk.. Damn!! Aku paling benci orang rosakkan mood aku.. Please la wahai manusia, fahami la aku ni sebagai seorang yg tengah berusaha keras nak turunkan KG tu just utk tunaikan janji aku pada kau.. Kau tak nampak ke dah dekat 8 kilo aku turun.. I need a lot of effort nak turunkan KGs yg degil tu tau..


Orang yang tak gemok takkan paham betapa susahnyer kita nak buang semua fat kita tu.. Org lain sedap tido sampai kul 7-8 pagi, aku ni bangun hari-hari pukul 5 lebih sebab nak buat crunches.. Perut aku sampai tegang2, sampai nak duduk pun sakit.. Ada sape tau? Takder kan... Pukul 7 orang lain baru nak bangun nak siap2 gi keje atau yg tak keje tu, tengah sedap berdengkur lagi.. Aku?? Aku dah ada kat padang bola taman aku.. Dah start buat warming up lagi utk jog.. Kul 8-9 pagi, org lain sedap tgh melantak breakfast, tapi aku? aku belum lagi habis jogging & brisk walk.. Balik umah, perot dah pedih2 sebab aku ade gastrik.. Bukak fridge, aku telan salad.. Kalau rajin aku goreng telur pastu mkn dgn salad + mayo. ~ ~ sigh ~ ~ Aku tau aku gemuk.. memang aku aku kena buat semua tu kalau nak achieve target!


Aku tak kisah semua tu sebab aku dah biasa hadap sayur2 & salad.. Tu jelah lauk aku sejak 2 bulan ni.. Aku tak kisah kalau kena telan benda yg sama dalam 3-4 bulan lagi.. Tapi tolong lah paham, aku perlukan sedikit support.. Bukan nyer kutukan demi kutukan.. Semangat setinggi Gunung Everest tu pun kalau hari2 kena kutuk, rebah jugak.. Pokok sebesar dinasour pun kalau takder air, mati jugak.. huuhuhuhu.. Sedih kan jadi aku..


Tak tau la.. semalam rasanyer aku dah tak bole nak bendung lagi perasaan aku ni... workout pun ke laut.. Aku macam dah fed up.. Apa nak jadi, jadi la kan.. Tapi aku dah cakap pada diri aku, aku akan cuba sedaya upaya selagi nyawa aku masih ada, aku akan berusaha utk kuwus.. Aku akan sedarkan manusia2 kat luar sana supaya jangan sesuka hati nak kutuk org sedangkan di sisi ALLAH kita ni sama je.. Tak timbul soal gemok ke selim ke.. Yang penting hati tu.. hmmm.. Entahlah.. Tak larat dah nak pikir byk2.. AKu kalau tension, aku suka makan.. Nanti abis semua diet plan aku.. =(


Ahad ni aku update berat sekali ngan latest measurement k..
tata..

Tuesday, December 7, 2010

23. I call it as --> Fat Burning Project!!

Posted by Saya Nak Slim at 11:45 PM 0 comments
Disamping Ber'SNTN'..., aku pun ada terpikir nak bagi nama kat projek meng'kuwos'kan badan aku ni kepada nama Fat Burning Project..Kiranya hari ni dikira DAY 2 la kan.. Project ni khas utk aku buang segala macam  lomak2 degil & huduhh yg ado dalam badan ni haa.. Termasoklah selulit2 bagai! Ewwww.. ape ni?? ape ni?? Semua lemak nimbon2.. hahahahaha.. kutuk diri sendiri pulok ek.. =P


Sangat sadis betol bila nak wat segala macam posisi workout semuanyer takleh.. huhuhu.. Shit!! Nak pumping takleh (sebab badan berat giloossss), nak wat itu takleh, nak wat ini takleh.. *Sob sob sob*  Kadang2 fed up pun ade gak! Sampai sempot2 tak cukop napas pun ado! haiyoooo!! Gilakkk ah ini macam.. Hari ni bangun pagi je kaki dah krem duk sebab wat workout kot semalam.. Dah kejang2 dah peha aku kiri kanan.. Ayoyo.. Boleh mati olang oooo...


Tapi hati tetap tak puas ni.. Nak jugok buat segala macam workout hari ni.. Tapi sempat wat waktu pagi jer.. Nah, amik list workout aku arini.. Tengok tengok!!


[Morning Workout]

- 30 DS Lev 1 - 10 min
- Cardio Max Lev1 Part 1 & 2 - 20 min
- No. 1 Fat Burning Exercise - 10 min
- Chest Exercise - 16 reps

Note: Habis je wat workout, terus peha & betis kejang tak hengat! 
Dah diri tak ley  nak duduk, dah duduk tak ley nak bangun
Sedey!!



Menu aku arini pulak macam terlebey jer.. Siap ber'snack' bagai.. Mulut jahat!! Asik nak ngunyah jerk! Isyh.. Nak je tampal mulot ni ngan selotep.. hahahahaha.. tade patot la kan?? =D



[Breakfast]

- Telur Dadar + Cili hijau + Onion
- Black pepper sos 1 camca teh
- Lettuce Cameron 1 serving


[Lunch]

- Tomyam campur homemade 1 big bowl
- Ikan siakap goreng berlada 1/2 ketui


[Snack]

- Belimbing besi 4 ketui (besar 2 inci jer)
- Roti Breakthrough 1 keping + Butter 1 camca


[Dinner]

- Tomyam campur homemade1 big bowl
- Ikan siakap goreng berlada 1/4 ketui
- Paru-paru goreng berlada (10 keping kecit2 nipis)


[Snack]

- Strawberry 6 ketui 
- Prunes 1 ketui



Isyh3... Sangat terok hokey! Sakit mata je mentengok segala macam makanan yg ntah apa2 yg masok dalam pewot aku arini.. =(  Takpe, esok pulun workout lelebey skit.. Baru hati puas! Yes!! hahahahahaha...








Nah seketui gambaq aku lepas workout pagi td.. Tapi amat lah huduhhh dgn muka berpeluh sakan.. Saje mentayang gambaq nak kasi owang yg tengok menjeles kan diri.. hahahahaha.. apa punya ayat nie??? Aduss.. Budak sekolah dilarang sama skalik baca blog ni sebab sangat merusakkan bahasa melayu mereka kelak.. hahaha  =P


Monday, December 6, 2010

22. My First JM Workout! Sangat LEtih Weyh..

Posted by Saya Nak Slim at 9:35 PM 0 comments
All right, previous entry aku dah bgtau kan yang aku dah dapat DVD JM Workout Collection dari Einz.. Tapiiiiii... huhuhuhu.. Ni yg sedey ni.. Nak citer ke tak ek? Nak ke citer kat korang? Ah lantok la.. Aku nak citer gak.. Saje meraih rasa simpati.. wakakaka.. Laptop aku tak buleh nak support DVD tu.. *sob sob sob*  Kat dvd palyer kompom gak tak leh main sebab dvd ni dlm AVI format.. Depress sangat ni tau.. Uwaaaaaaaa...  =(


Then.... tetiba otak aku yg tak berapa nak genius ni bergeliga la pulok untuk seketika.. hahaha.. Apa punya ayat daa.. Aku carik la JM punya workout kat 'VideoAwak'.. Hmm.. tau tak video awak tu ape? Kehkehkeh.. =P YouTube la syg oii.. hahahahaha.. Jumpa la jugak Level 1 punya.. Ade ler dalam 8+ minit punya workout.. Pastu ada la jugak jumpa workout JM yang lain.. Oklah kan daripada takder.. 


So, nak announce kat sini buleh tak?? Aku nak announce bahawa se nyer, hari ni merupakan hari pertama aku serious ber-workout dengan JM + Healthy Food




Diulangi...


6th Dec 2010


Start Serious Workout + Healthy Food 


=)




Aku dah ada wat Food Intake & Workout Diary khas untuk aku keep track aku punya journey nak kuwus! Isyh3.. Semoga aku konsisten dengan semangat hari ni.. *Hopefully*  >_<


As a conclusion, ni dia workout yang aku wat arini.. Tadaaaaa... =D


[Morning - 7:00-8:00 am]
- Brisk walk + Jog = 1 hour


[Evening - 5:20-6:00 pm]
- 30 DS Level 1 = 20 min
- TABATA Workout Level 1& Level 2 = 10 min
- Cardio Max Level 1 Part 1 = 10 min
______________________________________
Total 1 hour 40 minutes ONLY...!!   >_<


Okay la kot 1 jam 40 minit tu kan.. Serious beb, evening workout sangat penat!! Peluh kuar tak henti2.. Tapi tulah, aku dah macam tak cukop napas dah nak buat semua tu.. Rasa penat gilosss.. Shit! Nampak sangat stamina kurang sungguh! Menciiii tol.. 


p/s: Lepas je abis wat workout, terus kaki aku jadi lembik.. Lenguh gilerrrr.. Aduiii.. jalan nak gi dapur pun dah lembik semacam jer.. Esok kompom kaki sakit2..

21. Hujan.. Oh Hujan...

Posted by Saya Nak Slim at 9:31 AM 0 comments
Hujan itu rahmat dari Allah swt...




Pagi2 lagi aku dah excited bangun.. Lepas solat subuh tadi, aku terus siap2 nak gi brisk walk dgn mak aku.. Cadangnyer nak habeskan 3 round taman = 10 round padang bola.. Tapi baru habis 1 pusingan jer, dah hujan turun dgn lebat yg amat! huhuhu.. Punah harapan beta!! Mak cakap, jangan mengeluh.. Hujan tu rahmat Allah yang bagi.. Hmm.. Senyap terus aku.. hakhakhak.. Tak pasal2 kena ceramah dgn mak terchenta!! Padan muka ko NiNi.. =P


Oh, forgot to tell... Aku dah dapat dah CD JM Workout dari Einz.. Yes!! So, arini aku nak start ber-workout  dengan gumbiranya...  Yeaah!! Jangan ada sesape kaco aku.. Memang nak kena pang!! hehe..


Aku tempek sekali menu breakfast aku pagi ni.. Nanti untuk lunch & dinner aku update kemudian k.. FYI aku dah mula amik roti breakthrough.. but I'm still in Atkins.. Masih lagi amik carbs bawah 20gram.. Cuma nak ber-workout kena ada tenaga sikit kan.. Aku taknak nanti buat workout siket dah lembik macam jelly dah badan aku.. Terus workout lain takleh buat.. huhuhu..


[Breakfast]
- H20 500 ml = 0 g carbs
- Roti breakthrough 1 keping = 7.4 g carbs
- Butter 1 tbsp = 0.3 g carbs
- Lettuce Cameron = 0.3 g carbs
- Mayonis = 0.5 g carbs

[Lunch]
- H20 250 ml = 0 g carbs
- Sayur Pucuk Keledek 1 bowl = 0.5 g carbs
- Ceaser Salad 1 bowl = 3 g
- Sambal ikan bilis 5 sudu = 0.5 g carbs

[Tea Time]
- Hotdog 2 rolls =  3 g carbs
- Ceaser Salad  1 cup = 0.5 g carbs

[Dinner]
- Taugeh + Onion + Telur 1 biji + pepper - buat sup 1 bowl = 3 g carbs
- H20 1 Liter = 0 g carbs


 TOTAL CARBS = 19 grams carbs.. Hoyeh hoyeh!!


20. On Scale..

Posted by Saya Nak Slim at 12:16 AM 2 comments
Olaaaaa....


Akhirnyer setelah bertungkus lumus melepak tanpa aktiviti yang berpaedah + berpoya2 dengan makanan, ini la yang aku dapat! Nyampah!! Tengok jelah gambo kat bawah ni.. Isyh... Geram geram geram!!!





90.4 kg sajorkkkk!!!



Scale tu macam salah jer.. Error kot scale tu.. hakhakhak..!! Pulok dah scale yang salah katanyer! hahahaha.. Takpelah kan.. Anyway, berjaya gak menurunkan 0.9 kg dalam masa 5 hari walaupun aku melantok yang bukan2 selama kat JB semalam.. *sob sob sob* 


Baru sekarang terasa nak nangis.. Semalam makan tak hengat dunia! *Dush dush* muka sendirik.. Mencciiiiii... Tapi takper, aku pulun next week punya workout & diet plan.. Serious kena dicipline habis-habisan nih.. Tak leh memain lagik..


Sunday, December 5, 2010

19. You're Not In Da Wrong Blog..

Posted by Saya Nak Slim at 10:22 PM 0 comments
(Note: This is kinda sticky mode entry. Please scroll down for new updates. Thanks yea..)


Isyh3... korang tak salah blog la.. Aku ni ha saje jer tukar blog layout.. Macam buhsan je kaler yang sama.. Korang buhsan tak? Naik juling mata aku duk ngadap mende same tiap2 ari.. hehehe...


Sorry ek, aku terlambat nak update weight progress.. Jap lagi aku update..


Tungguuuuuuuu....

Saturday, December 4, 2010

18. Kalau Nak Diet Tak Buleh Melancong!

Posted by Saya Nak Slim at 7:51 PM 0 comments
Hari ni last day aku kat JB.. Lepas gi melawat sedara mara yang disayangi, abang aku ajak la gi jenjalan carik makan sekitar bandar JB tu.. Uisyh.. saje je nak menggoda adik dia ni ha.. Menciii.. >_<  Kunun-kunun aku ni nak amik clean food jelah arini.. Bila abg aku sua kan makanan best2, aku takmo makan la.. hiyahh! Semua aku tepis! hehehehe.. Tapiiiiiiiiiiiiiii.... Boleh pulok dia ajak aku gi makan Kacang Pool kat Medan Selera Larkin.. Huhuhuhu..  Makanan ni dah pernah masuk JJCM kalau tak silap.. kalau nak tahu info lanjut, klik sini.


Tempat makan dia memang la biasa2 jer.. Macam food court biasa tu.. Tapi bila aku try rasa kacang pool yg org selalu dok sebut2 tu, terus aku jadi giler... Mak oiiiiiiiiiii... Sedap weyhhhhh....!!!! Serius sedap giler.. Aduh, camner nak tepis ni.. Tepis2 pun, aku ngap jugak! wakakakaa.. (btw, kacang pool ni kena makan dgn roti dia yg kunun nyer lembut, tapi  aku tak mkn roti tu.. Strict pada diri sendiri.. huhu)


Ekceli ingredient dia just kacang merah, baked beans, daging hancur & telur.. Rasa macam takder la heavy sgt kan? Cuma aku risau baked beans tu punya carbs,, Kalau ikutkan memang tinggi la tu.. huhuhu...Parah2.. takpelah.. Petang ni aku dah nak balik pun.. So, esok dah kat melaka.. Wajib Mendenda Diri Sendiri! Yup!! WAJIB KENA DENDA!! huaaaaaaa.. =(  Dah la besuk kena timbang berat.. So........... MACAM MANA NI????   Boleh postpone tak acara penimbangan tuh?? Hehehehe.. (sambil kenyit2 mata kat Aini) =P


So, secara kesimpulannya food intake aku hari ni:

[Breakfast]
- Ayam goreng mamak 2 ketul
- H20 500 ml

[Lunch]
- ikan keli goreng 1 ekor (sederhana besar)
- Sayur taugeh 2 senduk
- H20 500 ml

[Snack]
- Kacang Pool 1 cup
- H20 500 ml

[Dinner] --> akan dimakan jap lagi.. >_<
- Salad with Mayo
- H20 500 ml


p/s: Abang aku cakap, kalau nak diet tak buleh gi melancong memana... Gi jenjalan pun takleh.. Huhuhu.. Tapi bagi aku, yang penting kesedaran diri tu.. Kalau kita strict pada diri sendiri, takkan jadi benda2 camni.. Kan kan??


17. Sangat Merusakkan DiEt kU

Posted by Saya Nak Slim at 10:30 AM 4 comments
Ok, post hari ni just nak gebang-gebang je.. Nak update food intake semalam macam segan pulak nak pampang kat sini sebab sangatlah dah melanggar pantang Atkins!! Menciiiiii... Sangat marah pada diri sendirik sebab tak pandai nak kawal nafsu.. Huhuhu.. =(   Jom layan menu aku semalam... Tarik napas dulu.... ok, ready, GO!!



[Morning]

8:30 am - Ceaser Salad 1 cup (lebihan semalam punya..)

<in between> H20 500 ml jer..!!

11:30 am - Ceaser Salad lagi 1/2 cup (ntah nape pewot leh lapar pulak arini.. Biasanyer lepas bekpes memang takder rasa lapa2 lagi dah.. Hurmmmm... sebab ape ek? Anyone?)


[Afternoon]

1:00 pm - Ikan keli masak lemak cili api.. (makan ikan je, sebab lauk lain takder kat situ. huhuhu)

<in between> H20 500 ml


[Evening]

6:30 pm - 1/4 murtabak, 1 roll roti jala & i ketul karipap..   Waaaa.. habis la atkins aku! =(  Tak tahan godaan sebab datang umah sedara, sedara hidangkan tu pulak.. huhuhu.. alasan kan!!!  Jangan try this at home ok! =(

9:30 pm - 1 bowl tomyam campur, daging merah 3-4 ketul kecik & kueytiaw 10 KALI SUAP.. huahuahua! Melantok lagik... Haishh.. Apa nak jadi ni..


10:30 pm - Tutti Fruity 1/4 cup.. Tutty Fruity ni sejenis frozen yogurt.. Aku pun tak tau nak classify kan benda ni berkalori ke idak.. Tapi carbs dia memang tinggi la kot sebab dia berasaskan buah2an.. Again, DON'T TRY THIS AT HOME.. Sangat merosakkan diet anda! hahahaha..

Then balik hotel insaf jap.. Barulah hegeh2 nak wat workout.. Padahal dah 1:00 am dah.. Buat workout pun macam tak guna jer sebab tak berpeluh langsung.. yelah, mana nak berpeluh nyer.. Workout pun dalam bilik hotel.. kan ada aircond.. huahuahua... hampehhh!!


If you noticed, setiap intake makanan aku kat atas nun aku letak macam2 kaler.. kalau green tu maknanyer memang clean food la.. Kalau yellow tu  maknanyer, moderate la.. Tapi kalau yang kaler merah mak ngah tu, alamatnyer MEMANG DAH TERSASAR JAUH la tu... huhuhuhu.. >_<


Dengan ini aku mengisyhtiharkan (betul ke ejaan?) bahawa se nyer, esok kena denda diri sendirik jogging 10 round padang bola.. huhuhu.. Menciiiii.... Menciiiii... Menciiiiiiii....


Friday, December 3, 2010

16. My First Equipment - Dumbbell

Posted by Saya Nak Slim at 2:52 PM 2 comments
Currently I'm at JB right now.. Pegi bercuti-cuti Malaysia sakan Cik Senah oii.. Ni nak habaq mai ni, kelmarin lupa nak habaq.. Cek ada beli dumbbell masa pi Jusco.. Chait!! Awat terkeluaq loghat utara pulak ni?? Aku orang selatan.. Melaka mali ooo.. Itu Hang Li Poh maaaa... hahahaha.. Ok2, back to story the mory k.. Sebelum gi Jusco semalam, aku singgah Tesco dulu.. Tapi dumbbell kat Tesco macam tak best jer.. Mahalllll giler pulak tu.. So, tak jadi la beli.. Alih2 gi Jusco cube-cube nasib la carik fitness center.. Jumpa pulak.. Haisyh.. Penat meround satu bangunan tu tau.. hahaha.. Exercise jugak tu kan?? =P


Inilah rupa nyer my first equipment for fitness purpose ok.. Orange colour.. 4 lbs lagi youuuuu... I likeeeeeee..... hehehe.. =)


Siap letak plastic Fitness Concept tu hokey.. hahahahaha.. See the motto --> "Fitness Begins At Homes"  So, apa2 pun kita nak buat dalam usaha diet ni, kena la bermula dari rumah kita sendiri..  Dalam maknanyer tuuu.. =D  Lu pikir la sendiri.. hikhikhik.. 


Oklah, internet sangat la slow tahap dewa.. So, till now.. take care.. daaa...


Thursday, December 2, 2010

15. Second Day SNTN, Ok tak??.

Posted by Saya Nak Slim at 10:42 PM 2 comments
Haaa... Nak citer arini pulok yer... Second Day SNTN..  Pagi2 lagi aku dah bersemangat waja nak jogging dgn mak aku ni.. (Asik nak berkepit bwh ketiak mak je aku ni kan..hehe) Tapiiiiii.... mak pulak takmo jog.. Mak kata dia sakit kaki.. Feww~ ~ Apa lagi.. dengan baju jogging aku sambung berdengkur balik..kroh kroh kroh!! hahahahahaha... =P  Apa punya semangat daaa? Semangat taik ayam tul Cik NiNi kita ni kan? hehehe.. 


Tapi takpe, aku gantikan balik masa jogging aku tu dengan workout bahagian lengan.. Disebabkan dumbbell belom dibeli, so aku gunakan botol air jelah.. nampak benor tak berduit.. haha.. =D Workout lebih kurang 1/2 jam.. oklah tu kan.. berpeluh gak la.. Aku ikut dalam majalah RAPI jer.. Macam2 jenis exercise ada dalam  tu.. Korang pun leh baca gak.. 


Lepas workout, barulah aku amik bekpes! Aku pun tak tau mana satu yg betol.. bekpes dulu ke workout dulu? Biasa aku akan jogging dulu then baru makan.. Hmmm..kalau sesape ada info, leh bgtau ek.. thanks in advance.. =) 


Bekpes aku makan:
- Salad 1 bowl.. bukan 1 cup yer.. hahahahaha.. (dasar pewot besau!)
- H20 1 liter

Tengahri aku makan:
- Sup cendawan 1 cup
- Ikan Siakap Steam cili padi 1 ketul
- H20 1 liter


Kebetulan abang aku pulak balik umah petang tadi.. Dia nengok aku diet, dia pun teruja sama.. Apalagi, keluar la idea nak buat salad ala Ceaser kunun.. Terus dia ajak aku gi Jusco.. Mentang2 Jusco tu sebelah umah aku jer, manjang je nak gi situ.. hahaha.. Biasalah dik non.. Umah Cik Nini korang ni tengah bandor.. Semua dekat2.. jalan kaki pun boleh taw.. Tapi time nak raya, kopak la duit sebab shopping complex kiri kanan umah jer.. huhuhu... +_+


Ni lah dia Ceaser Salad yang abang aku  buatkan khas tuk aku & dia.. Amik kau! Satu periuk belanga dia buatnyer.. Siap makan dengan cheese Parmesan lagik tuh! huhuhuhuhu... Ni bukan diet ni... >_<




Nanti resipi dia aku buat satu entry lain yer.. Ekceli sangat sedap tau! aku makan 3 cup.. huhuhu..



So, camner perkembangan geng2 SNTN..? Harap2 teruskan semangat anda yer.. hehehe.. baru 2 hari, blom 2 bulan lagi tu.. Kalau dah nampak penurunan kat KG tu, kompom korang akan rasa berbaloi.. macam iklan celcom tu.. Berbaloi-baloi.. hahahahahaha  =D


Wednesday, December 1, 2010

14. Apa yang aku makan hari ni?

Posted by Saya Nak Slim at 8:43 PM 6 comments
Untuk pengetahuan semua, aku memang amalkan Atkins Diet.. Memang dilarang sama sekali mengambil carbs lebih dari 20 gram.. Aku memang tak amik carbs banyak pun arini, cuma aku rasa pengambilan makanan aku arini macam dah ter'over' jer.. huhuhu.. 


Pagi2 lagi aku dah makan:
- telur dadar 1 biji (sebab pewot dah berkeroncong awal2 pagi.. huhuhu)


Then Tengahari aku makan:
- Ayam goreng (drumstick) 1 ketul  (kaloriiiiiiii tu...)
- Sayur kangkung belacan 1 senduk


Pastu gi Mydin, cadang nak beli beras je sebab beras kat umah dah abis.. Takkan aku puasa nasi, mak aku pun kena puasa nasi jugak kan? Kihkihkih.. =P  Tetiba je TERnampak ayam goreng lagi.. TER tau.. tak sengaja.. Ayam tu sengaja menampakkan diri.. hahaha.. Nafsu setan betul.. =( At last, aku TERbeli jugak.. 'TER' lagi... =P  Bukan 1 ketul tapi 2 KETUL!!! Huahuahua.. 


Balik umah pulun baik punyer:
- Ayam goreng 2 ketul tadi (Kaloriiiiiii lagiiiiiii)
- Lettuce Cameron with Mayonis Kraft 


Tengah sakan menggigit & mengunyah ayam goreng yg lazat, tetiba... ZUP!!! Baru teringat yg aku ni dalam pertandingan SNTN.. Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Apa yg aku dah sumbat dalam pewot aku ni??? Huhuhu..Memang la aku tak makan nasi.. Tapi aku tak nak la amik kalori banyak sangat.. >_<  Cepat-cepat aku gi rendam green tea... Pas abis makan, aku pun teguk la air tu.. Glurp glurp glurp~ Arkkkhhhhh... Alhamdulillah... hehehehe.. Sempat jugak tu abiskan ayam dulu.. Kan rezeki tu... tak elok membazir.. kan kan kan? =P


Malam ni aku tak makan kot.. sebab tadi dah melantak sakan.. kuang kuang kuang.. Lepas perut dah ok skit, nak buat sauna la.. Nak bakar balik kalori yang sedia ada..



UPDATED

Dah buat sauna pun.. Buat 30 min jer.. Oklah tu kot.. Sedapkan hati sendiri.. huhuhu.... =(

13. Bermulanya Satu Pertandingan SNTN

Posted by Saya Nak Slim at 8:11 AM 6 comments

Hari ni... Rabu, bersamaan dengan 1/12/2010..

Bermulanya Say No To Nasi Contest !!






Pada semua rakan2 yang join SNTN Contest ni, @LL Da Best Ya..


Semoga impian kita semua untuk kuruskan badan akan BERHASIL..

Amin...




So, seperti yang disyaratkan dalam peraturan SNTN Contest, aku upload gambar aku yang sememangnyer terkini.. Baru je amik pagi tadi lepas subuh.. =) Memang domok ya rabbi.. hehehehe.. Tu dia Cik NiNi kita...


XXX 

-dah remove-


Muahahahaha.. Tau dah memang domok.. So, sila la gelakkan yer sebab ketidaksedaran diri membuatkan Cik NiNi Kelembai semakin membulat.. Walaupun dah turun +/- 8 kilo tapi still domok lagi.. At least nak lost 30 kg.. hehehe.. takpelah.. InsyaAllah akan berjaya.. =D





So.. berat terkini yang ditimbang pagi tadi lepas bangun tido ialah...

91.3 kilogram

(sudah naik balik 1.3 kilo >_< huhu)






Sebagai buktinyer...




Sorry, gambar tak jelas.. Tapi masih boleh nampak angka dia kan?? Kira ok la tu ek?   =)





Itu je kot Cik NiNi Kelembai bole update.. 
Nanti-nanti ade masa, Cik NiNi Kelembai sambung lagik yer.. Daaaaaaaaaaa......
Salam...


 

Curve Is Made Not Born Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez