Monday, May 30, 2011

49. Sesudah..

Posted by Saya Nak Slim at 7:34 PM 0 comments
Aku start jaga pemakanan aku sepanjang 6 hari ni.. and workout tu agak consistent jugak la.. Tapi lately, badan sangat letih + sakit.. Lemah yang amat!!! Tak tau la naper.. :(   Pastu aku selalu sangat terjaga tengah2 malam pasal perut terasa lapar sangat!!.. Rasa macam nak muntah pun ada.. Adakah sebab aku terlalu paksa diri??  >_<


Tapi kan............. ehem3!! Lepas tengok angka kat penimbang pagi tadi, terus aku rasa sgt berbaloi.. Tak kisah la sakit ke, sengal badan ke, tangan tak boleh nak angkat ke, lutut lemah ke, tekak loya ke, yang penting angka turun.. hehe.. walaupun tak banyak, tapi ok lah untuk 6 hari punya usaha... kan cik kiah kannnn??? hehehe..





Measure on 26.5.2011






Seminggu selepas.. ehem2..




TOTAL LOSS : 1.8 kgs



Walaupun tak banyak, tapi aku boleh tersenyum jugak la... (tapi tak bermakna aku dah puas hati taw!!)  Usaha perlu diteruskan.. ;)  



Saturday, May 28, 2011

48. Diet Journal

Posted by Saya Nak Slim at 10:40 PM 0 comments
Sepanjang seminggu ni, aku dah siapkan satu journal khas utk keep track apa aku makan.. lagipun aku ni jenis malas nak update menu kat blog.. so, bila da journal ni senang sikit la aku nak check balik apa aku makan dalam sehari.. hehehehe... 










Dalam 6 hari ni, (start 24 may) pemakanan aku dah di'control'.. And aku pun dah start workout tiap2 hari.. Paling kurang pun sejam sekali tiap-tiap hari.. Kalau rajin, aku buat pagi & petang dlm sehari.. Alhamdulillah.. Badan makin berstamina.. hehehehehe.. Best sangat sebab kawan2 banyak yg support.. Especially my ex-officemate..   =)   So, esoknya tamatlah sudah sessi manja2kan badan dengan diet.. Starting Monday, akan bermula la balik cara diet yang hard core punya.. hahaha.. InsyaAllah..  Akan ku capai jugak impian aku.. >_<


Emmmmm.. tentang salt intake pulak, memang sangat dititik beratkan kalau kita sedang dalam usaha menurunkan berat badan... Tapi aku tak tau macam mana nak kira salt intake dalam menu harian. Cuma, bila time masak, aku just letak garam main cubit2 je.. itu jelah kot yang boleh dikawal setakat ni..  >_<   Kawan2 lain, ada idea tak??








Dalam journal ni aku jot down semua yang masuk dalam mulut naga aku ni.. hahahaha.. Naga youuu.. Takottt iiiiiiiii....~~~ hak hak hak




Thursday, May 26, 2011

47. Latest Measurement.. Mau nanges!!

Posted by Saya Nak Slim at 3:15 PM 0 comments
Patut la mak aku kata badan aku naek balik.. Rupanyer memang betol.. huhuuhhu.. Aku dah janji mau kasi tengok latest measurement & weight aku kan? Conclusion nya, berat naik, ukuran pun naik.. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~!!!


Aiiiii... ape nak jadik ni.. Camane la nak kuruih ni kalau asik naik-turun tang tu jugak.. >_< Takpelah, ni aku bagi full measurement body aku.. pastu aku bandingkan dengan yang dulu ye (masa tengah semangat giler).. 


DOLU-DOLU 
(tgh semangat giler2 nih)
Date: 12.12.2010
Berat = 89 kilo
Pinggang = 35"
Lengan = 17"
Betis = 17.1"
Dada = 45"
Punggung =  46"
Perut = 40"


SEKARANG 
(ada malas skit, tp dah rajin dah 2 hari lps.. haha)
Date: 26.5.2011
Berat = 96 kilo
Pinggang = 37"
Lengan = 16"
Betis = 17.5"
Dada = 46"
Punggung = 47"
Perut = 42"


Jumlah kenaikan dalam kg --> 7 kilo in 5 months.. gilak ah!!
Jumlah kenaikan inches --> 5.4 inches.. tak gilak sgt la.. hehe..



Sangat sedey kan? (Jom nangis sesama) Dah elok2 turun... dah elok2 bersemangat, dah elok2 dapat angka 8* kat depan, skrg dah naik balik.. isyh3... gilaaaaakkkkkkkkkkk aku ni...  Takpelah.. Motivasi balik diri ni.. Pastu, dah takmo naik2 balik..  Chaiyok2.. (dalam ati ada sikit rasa kesal)



Wednesday, May 25, 2011

46. Contoh Menu utk FAST OXIDIZER

Posted by Saya Nak Slim at 1:58 PM 0 comments

Gambar hiasan. Source: google



Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~~~


So skrg ni aku nak share contoh menu untuk orang yang tergolong dalam golongan 'Fast Oxidizer'... Hahhh?? Apa tu Fast Oxidizer??? Jeng jeng jeng.. =D Ekceli aku pun tak faham sangat mende dizer2 ni.. Tapi setelah baca kat entry Sis Rahimah yang sangat baik hati yang suka share info pasal diet, so aku pun dah paham skrg.. =) 


Here we go.... ni contoh menu utk orang fast oxidizer macam aku..

Breakfast:
- 1/2 sprouted bread + 1 tbsp peanut butter (no added sugar)
- coffee decaf + 1/2 cup low fat milk
- 4 biji telur putih rebus

Lunch:
- 1 serving of meat / chicken (grill/kari/lemak-jgn amik kuah/jangan goreng!!)
- 1-3 serving vege

Snack
- 1/2 apple + 1/2 sprouted bread  + 1 tbsp peanut butter
***  Peanut Butter Brand 'Steffi No Added Sugar' je yang bole guna.. (bole beli kat Jusco/Tesco/Giant/CS)

Dinner
- same as lunch serving
*** kuantiti garam kena jaga - main cubit2 je tau!


So total kcal kita dalam sehari +/- dalam 1200-1300.. kira ok la kan..?? Menepati Ciri2 menu diet yang akan dianjurkan oleh Kak Zel nanti.. =)




So, kalau nak tau korang tergolong dalam golongan yang mana (i.e. Slow, Balance or Fast Oxidizer), korang bole check kat quiz yang Sis Rahimah bagi.. 




Pastu lepas dah buat quiz, boleh check jawapan kat... 




Pastu kalau nak tau lebih lanjut tentang fast oxodizer (macam aku), boleh 

KLIK SINI yer... 



Monday, May 23, 2011

45. Aku, Diet & Workout.. Ade kaitan ke??

Posted by Saya Nak Slim at 10:18 PM 0 comments
Masa aku mula2 start diet-miet ni, Abang Long aku tak tau... Then lepas 3 bulan, bila dia balik rumah, dia terkejut tengok aku.. Dia dah agak dah mesti aku start diet balik.. 


Abg Long:  Ko start diet balik ke?
Aku:  A'ah... nape? Ada perubahan ek?
Abg Long:  Memang nampak sangat.. Tapi ko mesti tak buat workout kan?
Aku:  A'ah.. Aku control makan je..
Abg Long:  Patut la... Kalau nak kurus, bukan kena control makan je.. Ko kena workout.. Kalau tak, badan geleber sana sini jadinya.. Macam ko skrg ni la.. 
Aku:  Hahh??? Yeker???
Abg Long:  Iyer... Kalau tak caya, gi tengok cermin.. badan ko lembik sana sini.. Takder shape..! Kalau buat workout, badan ko boleh jadi firm.. Pastu metabolisme pun makin elok, lebih fit & badan lebih stamina.. So tak cepat penat... Buat la workout.. ringan2 pun takpe.. Janji ada buat...
Aku:  huhuhuhu... Ok2... nanti aku buat...






Kesimpulannya, Diet MESTI diikuti dengan WORKOUT  >_<   So.... start esok, aku MESTI mulakan balik workout dengan Video JM aku... yeah!! Semangat2!!!




Note: Setiap Selasa, Rabu, Sabtu & Ahad, ada Program Aerobik & Poco-poco kat area rumah aku.. Aku baru je tau.. Itupun member yang ajak, kalau tak haremmmmm aku tak tau... hikhik.. Esok aku join.. Yang penting program tu FREE.. I likeeeeeeeee the FOC one...~ ~ ~ hahaha!!


Sunday, May 22, 2011

44. Mahallllllll nyerrrrrrrrrrr~~

Posted by Saya Nak Slim at 11:10 PM 3 comments
Aku duk survey2 la harga personal trainer kat area tempat tinggal aku.. And you know what?? Ade ke patut satu jam diorang charge 60 hengget !!!!..  Mahaaiiiiiiiiii nyerrrrrrrr Cik Kiah ooiiiiii~~!!!   


Baik aku pakai CD Jillian Micheals je... Just bayar bil letrik je.. hukhukhuk.. 


Hidup JM Spirit.. Yeahh!!!




"You also can be like me.." kata JM kpd aku... 


hahaha.. 


I likeeeeeeeeee~~~


Auuwwww!!


43. Dah GRABBED penimbang baru!!

Posted by Saya Nak Slim at 8:15 PM 0 comments
Ding Dong... Ding Dong... Anybody home? :D


Aku dah grabbed penimbang baru... Digital Weigh Scale ni telah 'dirembat' Jumaat lepas..Aku rembat COSWAY punya.. Orang kata penimbang cosway ni ok.. So, dengan murah hatinyer mak aku telah menye'ponsor'kan duit beliau.. kihkihkih.. Mekasih daun keladi makkkkk... :D




Mau tengok?? 


NAH HAMEK!! 



Nape dia panggil 'Body Analysis Scale' ek?? Musykil2!!~~




Owhh.. sudah tentu berat aku bukan '0.0 kg' ye.. hakhakhak.. 




Ekceli aku dah selamat menimbangkan badan aku yang serupa dugong jelita ni Jumaat lepas.. hehehe.. mau tau berape berat aku?? Tunggguuuuuu~~ lalalalala.. =P  (suspen tak? hakhakhak..) cabotttttttttttttt~~~!!!!!



Saturday, May 21, 2011

42. Kenape Private kan Blog yer.. =.='

Posted by Saya Nak Slim at 10:53 AM 0 comments

Dulu-dulu selalu jugak baca blog kawan2 yang seperjuangan ni.. Tapi since ada diantara diorang dah private kan blog diorang, tak dapat la haku nak mentengok cara-cara diorang excesais & cara pemakanan diorang... huhuhu.. 


SEDEY tauuuu~~~
*sob sob sob*


Oh btw, tak ada lagi ke contest montest (sesuka ati tambah kata ganda.. hikss~~)??  Sejak dah back on track ni, rasa best pulak kalau dpt geng2 diet sesama.. kan kan kan..??!!

Ngeh3x!!

Thursday, May 19, 2011

41. Back On Track

Posted by Saya Nak Slim at 11:19 PM 0 comments
Waduh2.. banyak seyh habuk2 & sawang2.. Laaa..., taik cicak pun byk gakss~~ hikhik... Nampak sangat aku tak endahkan blog aku ni.. Jangan ada yg baling telor kat aku pasni dah ler... =P




Actually cenggini.. Abang Long aku dah rembat weigh scale aku.. Tu yang buat aku hilang arah jap tu.. hahaha.. Sangat sadis kan?? Dah usaha keras berbulan2, last2 LOST.. Gilak ah..!! So.. start semalam, aku back on track balik.. Walaupun penimbang berat aku takder, tapi aku anggap jelah berat aku maintain ek.. Bole tak? huahuahua.. Yela2.. aku tgh nak beli penimbang kat Cosway ni.. macam lawooo jer... Esok aku gi rembat.. Lau dapat free ok gak.. hikhik..


Pemakanan aku still control walaupun kekadang terbabas gak.. kuang3x.. Al-maklumlah, penimbang takder.. hakhakhak.. Salahkan penimbang lagik.. Sian penimbang.. heeee.. =D Takpelah, pasni aku wat latest measurement siap dgn timbangan skali ek.. Pastu aku hapdet! Tapi tak byk beza kot dari yg lepas.. Dah nama pun maintain je kan.. (itupun kalau bole maintain! haha)



Nota bulu kaki : Sila abaikan tarikh 31 May tu ye.. huhuhuhu.. Next deadline 21 January.. Bole pulak main tukar2 deadline kan.. haha..


 

Curve Is Made Not Born Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez