Tuesday, November 30, 2010

12. Wah! 10 kilo in 5 weeks??

Posted by Saya Nak Slim at 8:47 PM 0 comments
Hehehe.. Title macam gempak!


Ekceli hari ni aku dah update makanan yang dah masuk dalam pewot aku.. Memang hari ni aku makan agak sikit kalau nak dibandingkan dgn hari-hari yang lepas.. Layan......






Hari ni kira aku baik la kot.. Makan pun tak banyak.. Kalori pun 212 cal jer.. Fat & Protein pun tak terlepas dari garisan..  Dan yang paling penting, carbs aku tak lebih 20gram. Yeeehaaaaaaaaaaa!! Yeba yeba angere angere.. hahahahaha.. Air pulak aku minum 2.5 liter hari ni.. Berbeza dengan hari semalam, aku amik 1 liter air kosong je. Mudah-mudahan esok akan naik ke 3 - 3.5 liter pulak.. Air ni sangat lah penting ye.. Kalau ada masa, aku update pasal keberkesanan air kosong dalam usaha menguruskan badan. Ok? 


Ok, back to topis.. Kenapa title aku macam tu.. Nak tau tak kenapa? Haaaa... Ekceli, lepas jer aku update makanan yang aku makan kat food diary aku, terus aku klik "Complete" kat page tu.. Then dia keluar la macam ni............





Hehehehehe.. Kalau aku berterusan kekalkan tabiat pemakanan macam hari ni, dalam masa 5 minggu berat aku akan jadi 81.7kg.. Wowwwww!! Alangkah bagusnya kalau aku boleh turun banyak kilo macam tu.. Harap-harap masin la mulut software ni... hahahahahaha.. Software pun ada mulut ka?? :-p


p/s: So.. secara puratanya, aku kena kurangkan at least 2 kilo.. Waaaaaaaaaaaa.... Banyak tu.. Mampu ke aku...?


11. Bagaimana MAKAN boleh terus kekal langsing?

Posted by Saya Nak Slim at 2:51 PM 0 comments
Semalam aku ada terbaca pasal tips untuk kekal langsing dalam Majalah Rapi Edisi Disember 2010. Jom semak!


1. Jaga Usus Untuk Elakkan Gemuk
Bangun je tidur, amalkan minum air putih (plain water).. Lepas tu baru cuci muka. Air liur basi adalah antibodi yang paling mujarab untuk usus. Bila usus berada dalam keadaan yang baik, segala makanan dapat dicerna dengan baik. Lagi satu, sebelum tidur, jangan sesekali amik yogurt sebab yogurt ni boleh membentuk lemak tepu meresap di dinding usus. Maka, badan kita akan makin MEMBESAR. Takut tak? Hehehe..


2. Kurangkan Makan Nasi & Senaman
Amalkan makan malam sebelum jam 7.. Cuba kurangkan makanan yang berat pada waktu malam sebab kadar metabolisme yang rendah waktu malam akan menyebabkan makanan akan disimpan sebagai LEMAK!! =D  Mulai sekarang cuba amalkan memakan roti yang ada bijirin untuk menggantikan pengambilan nasi. Dan cuba amalkan bersenam sekurang-kurangnya 30 min setiap hari supaya lemak-lemak yang sedia ada dapat dihapuskan dengan cepat. (Cara ni memang sesuai untuk SNTN Contestant.. hehehe..)


3. Jangan Mudah Percaya
Jangan mudah terpedaya dengan iklan-iklan merampingkan badan & produk pil kurus. Kebanyakannya indah khabar dari rupa. Paling baik, lakukan senaman sendiri di rumah atau kunjungi gym berdekatan. Itu lebih elok.. (Yup, sangat setuju.. Esok start pegi gym.. Yeah!!  =D)


4. Kunyah Gula-Gula Getah
Cuba amalkan kunyah gula-gula getah di antara waktu makan. Selain menjaga kesihatan mulut, tabiat ini membuktikan bahawa mengunyah gula-gula getah selama 15 minit mampu kurangkan pengambilan kalori seseorang. Selain itu, ia dapat mengurangkan stress seseorang juga. Jom try!


Monday, November 29, 2010

10. Menu for today (29.11.2010)

Posted by Saya Nak Slim at 11:08 PM 1 comments
Dah malam-malam camni mood mengantuk pun dah datang.. so, sekadar nak share menu aku untuk hari ni je lah ye.. Jangan marah tau.. No mood to update blog.. But diet mood still ada.. Masih lagi berdiet.. Tinggal sehari je lagi sebelum SNTN Contest utk start.. Huhuhu.. Sangat berdebar-debar.. Dap dup dap dup.. Ekekekeke.. :-D Takpelah, all the best to all contestant ya! Gud luck.. Sama2 slim melim utk raya tahun depan.. (Siap pasang angan-angan.. hehhehe..)


Hari ni minum air 1 liter air jugak.. Sebab sepanjang hari ujan jer.. Nak workout pun rasa malas.. Nasib pagi tadi sempat jogging lama skit.. Adalah dalam 10 round padang bola.. Huhuhu.. Dengar macam gempak giler kan? Tapi bukan 100% jogging pun..Ada jugak diselang seli dengan jalan kaki.. huhuhu.. Oh, plus malam ni aku dapat buat sit up 20 kali.. tak berenti tau.. hehehehe.. tu pun nak kecoh kan.. Tapi rasanya tu dah cukup baik dari tak buat langsung kot.. hehehe..


Oklah, layan lah menu aku hari ni.. Lepas ni Puteri NiNi Kelembai mau beradu... Duuuuuuuuu....~ ~ ~




Good Nite Luvlies...... See you 2moro.. tata..

9. My Personal Coach

Posted by Saya Nak Slim at 1:20 PM 0 comments
Finally... aku dapat jugak mendapatkan khidmat personal coach yang akan kawal pemakanan aku & exercise aku sepanjang sesi diet aku.. So, ni aku upload kan apa yang aku makan semalam berserta dengan kiraan kalori, karbohidrat, protein & fat nyer sekali... Layan... zassss....




So, secara total nyer,....



Huhuhu... Protein terlebih 42.. terpampang kaler merah tu.. huaaaaaa... =(  Takpela, hari ni aku akan hati2..  Oklah, writer dah letih.. Mau workout lagi ni.. Take care.. Daaaaaa......



p/s: lupa nak bagitau, semalam aku minum air 1.5 liter jer.. aku target dapat minum 3-4 liter sehari.. Maybe sebab aku tak workout langsung kot.. Hari Ahad adalah hari utk rest.. kuang3.. boleh pulak ada hari khas untuk rehat ek.. hahaha.. +_+

Sunday, November 28, 2010

8. Oh Petola Ku!!

Posted by Saya Nak Slim at 3:28 PM 2 comments
Hari ni rasa letih yang amat sangat.. Tak tau la kenape.. Maybe sebab semalam aku workout terlebih2 kot.. *sob sob  sob*  Then malam pulak susah nak tido.. Kejap2 tersentak! kejap2 terbangun! Aku rasa ada lah dalam 3-4 kali aku terjaga dari tido semalam.. Huhu... Takpelah, petang ni aku workout balik la.. Harap2 keletihan ni akan hilang! Zassssss~~


So, menu for lunch today ---> Petola tumis air jer.. I Likeeeeeeee... :-D  Green2 gitu kan..~




Semenjak dua menjak ber'diet' ni kena la makan yg hijau2 jek.. Yang berlemak2 semua kena kurangkan.. Exercise kena slalu ( tu yg susah tu kan) hukhukhuk.. Takperlah, harap2 usaha aku berhasil la gamaknyer..  Hmm.. korang nak ke resipi kat atas tu? Ala, senang jer.. Korang tumbuk bawang putih & bawang merah 2-3 ulas, pastu tumis dengan vege oil / olive oil / minyak biasa pun ok jer.. Pastu korang masukkan je petola yang korang potong2 dadu tu.. Kalau mau lagi sedap, masukkan fishcake & so-un skit.. Selamat mencube yer.. :-)


Oklah, Cik NiNi korang ni dah mengantuk.. mau tido dulu sebelum bersauna petang ni.. Tata.. Muah muah muahhhhh!!!

Saturday, November 27, 2010

7. Just A Little Story for Today

Posted by Saya Nak Slim at 12:55 AM 0 comments
Note:  Wahhh...  dah ramai yang join SNTN Contest.. Ni yang semangat waja semakin mecanak2 ni.. hehehe.. Apa2 pun, semoga kita semua menuju ke satu arah, iaitu KUWUS!! =)  All the best member2 seperjuangan.. jia yu! jia yu!


Entry yang lepas aku ada cakap salad aku dah abis kan? Haaa.. kebetulan my eldest bro nak gi Cameron this coming Monday. Aku mintak dia borong Lettuce & Coral Salad banyak2!! Satu guni pun takper!! hahahaha.. Gilo ko apo?? =P  Kat sini mahal giler kot Coral Salad tu... Kalau Cameron Lettuce murah la jugak.. Aku tak kira, kali ni memang abis-abisan nak slim.. Tak kisah la berat turun banyak ke tak, yang penting ukuran badan tu menurun. Senang aku nak beli baju.. huhuhu.. 


Tapi sekarang ni satu masalah aku.. kenapa ek berat aku naik turun sekitar 90.0 - 91.5? hurmmm...  Aku memang suka timbang tiap2 hari. Lepas bangun tido, confirm pegi kat mesin timbang dulu.. Pastu berkemban ( sebab taknak berat baju & seluar effect pada scale ), then timbang.. 3 hari lepas, berat aku 89.8 kg.. Aku dah tersenyum puas dah. Tapi 2 hari lepas, berat aku jadi 90.8.. Then timbang semalam, 90.4.. Pastu pagi tadi, jadik 91.4 pulak.. Apa silapnya ek? Rasanya aku ikut pelan diet aku betul2.. takder cheating pape pun.. Serius!! Tak tipu ni.. Carbs aku amik tak pernah lebih 20 grams sehari sejak 4 hari lepas. Hurmmm.. Di mana silapnya???  >_<


Kena muhasabah balik diri ni.. Orang lain buat jadik, aku buat pulak tak jadik.. Isk3.. ini tak aci !!!  huhuhu.. =(  Takpe, esok aku workout cara lain pulak.. Ingat nak buat sit-up then jogging pagi2.. pastu petang2 pulak, buat sauna atau pakai sauna pants.. Hmm.. On the date 1.12.2010, kita tengok resultnya ok..? hehehe. (Harap2 aku komited dengan kata2 aku.. Bercakap je tapi tak berusaha tak guna gak.. huhuhu..)


Ok lah geng, NiNi masuk tido dulu..
Gudnite luvelies...
Daaaaaa...

Thursday, November 25, 2010

6. Jom kira kalori

Posted by Saya Nak Slim at 2:36 PM 0 comments

Secara rasminya Salad aku abis pagi tadi.. =(



Ni je yang tinggal tuk breakfast aku pagi tadi....*sob sob sob*
Takpelah, jap lagi aku gi beli lagi..
Nak beli banyak2 takut cepat rosak pulak.. 
Nasib baik Tesco dekat je dgn umah..
=)




So, kat sini aku ada info macam mana nak kira kalori.. Pagi tadi aku makan salad kat atas nun dgn sesudu Mayonis..So, kalau tengok kat label Mayonis tu (KRAFT Brand) korang akan jumpa la benda alah mcm kat bawah ni..

Per serving (15gram) = 1 tablespoon
Energy......90
Protein.......0
Carbs.........1
Fat...........10

So, kalau nak kira berapa byk kalori yang korang amik, korang leh ikut cara ni k..

Setiap nilai protein, kita darab dgn 4
Setiap nilai carbs, kita darab dgn 2
Setiap fat, kita darab dgn 9 (mak oiii byk nyer!!)

So, kalau macam mayonis yang aku amik satu sudu kat atas tu, maknanya kalori yang aku dah amik ialah :-
Energy = 90 x 1 = 90
Protein = 0 x 4 = 0
Carbs = 1 x 2 = 2
Fat = 10 x 9 = 90
----------------------------
TOTAL nyer = 182 kalori
----------------------------

Banyak tak kalori?? =D  Hehehehe.. since aku ikuti pelan diet atkins, so aku tak lah risau sangat pasal kalori2 ni.. Tapi tak salah kot kalau aku had kan pengambilan kalori aku bawah 800 dalam sehari kan? hehehe..

Wednesday, November 24, 2010

5. SNTN Contest

Posted by Saya Nak Slim at 1:56 AM 1 comments
Ekceli tengah surfing2 net ptg tadi, ade la ternampak satu blog yang ade buat "Say No To Nasi" Contest.. Lebih kurang macam The Biggest Loser la kot.. hehehe.. Aku pun yang tengah ber'diet' ni tak agak2, terus bank in Rm10 dalam akaun Aini. Kalau ada sesape yang nak join, leh la join ek.. Murah jer.. 10 hengget jer kot.. Aku tolong promote kan jer.. Tak dapat untung pun.. =)


Contest ni akan bermula 1.12.2010 & berakhir pada 31.1.2011.. Wahhh, 2 bulan gitu..~ Hehehe.. best2.. Semangat berkobar-kobar giler kentang nih! =P Pape pun wish me all the luck k.. Kalau tak menang pun takper, yang penting badan turun.. huhu.. 5 bulan jer lagi ni sebelum kata penentuan dari si dia... uwaaaaaaaaaaaaa.. =(


So, on 1.12.2010 nanti aku upload berat terkini aku k..

Ok, NiNi chow dulu..
Tata..


-----------------------


updated:
Sorry aini, aku ingat ko dah kakak2 dah.. hehehe.. ok, jom sama2 kuwus!! hikhik

Wednesday, November 17, 2010

4. Terlebih 20g carbs dalam sehari

Posted by Saya Nak Slim at 3:27 AM 0 comments
Maaf sebab lama tak update blog.. Terlalu sibuk dengan study.. Seminggu aku tak online, & seminggu jugak lah aku tak berdisiplin dalam diet aku.. Aku masih lagi dalam proses induction.. So pengambilan karbohidrat mestilah kurang dari 20g & seelok-eloknya dalam 2 minggu pertama induction, pengambilan karbohidrat mesti kurang dari 10g.. Tapi tulah.. start dari Selasa (9/11/10) sampai la hari ni (16/11/10) aku asik teramik karbohidrat lebih je.. =(   NYESAL NYER!!


So, hari ni aku balik rumah aku, cepat2 aku gi timbang.. You know what? Alhamdulillah, berat turun lagi sekilo.. Tapi tulah, patutnya seminggu boleh turun 2-3 kilo tapi sebab aku yang lalai, turun sekilo jer.. takpelah, at least turun..


So, esok adalah hari untuk DETOX.. Tak kisah la raya haji ke, raya hajah ker, kena jugak buat detox..!! =( Bermula la balik hari pertama proses induction aku.. wuuuuhuhuhu.. >_<  Agak2 sempat ke nak turun 30 kilo sebelum pertengahan tahun depan ek???

Friday, November 5, 2010

3. Progress

Posted by Saya Nak Slim at 4:34 PM 0 comments
Alhamdulillah... Nampak tak ticker kat atas tu?  =)  Baru 2 minggu aku start diet, dah turun 6 kg.. Actually aku start untuk melatih perut aku untuk tahan dengan perubahan pola pemaakanan start dari 25 Oct 2010 lagi.. Then start je 5 Nov 2010, aku terus mulakan Atkins Diet ni.. So dari Isnin (1 Nov 2010) sampai ke hari ni (5 Nov 2010) baru je lima hari.. Sedangkan Induction Phase 2 minggu kan? hehehe.. saja je aku nak timbang, nak bakar lagi semangat aku ni.. Oh, kebetulan pulak hari ni Hari Deepavali.. Alhamdulillah, aku dapat jugak pertahankan diet aku walaupun makanan kat rumah kawan aku sangat sangat sangat SEDAP! hahahaha... Macam yang aku cakap, Atkin Diet ni tak lah kejam sangat.. Kita memang tak dibenarkan amik carbs tapi kita bole makan lauk pauk yang dibenarkan.. kan? =)

Hopefully aku dapat capai target aku sebelum 31 Mei 2011.. Korang doakan aku yer.. Amin.. =)

Wednesday, November 3, 2010

2. Atkin' Diet

Posted by Saya Nak Slim at 1:10 AM 0 comments
Apa sebenarnya Atkins Diet ni?


Ok.. sebenarnya Atkins Diet ni dah pun diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins kat US sejak dari tahun 70-an lagi.. Tapi kurang famous.. Sebab?? Sebab orang2 kat US lebih cenderung nak amalkan Low-Fat-Diet.. Kononnya dengan amik diet rendah lemak boleh menurunkan berat badan & sekaligus boleh kurus.. Hmmm.. aku dulu pun tergolong dalam golongan orang yang amalkan diet rendah lemak.. Tapi lepas jumpa Atkins Diet ni aku mula tukar persepsi... Atkin Diet sangat menyenangkan.. =)


Actually, dulu aku dah pernah try Atkins Diet ni. Plus minus 3 tahun lepas.. Tapi yelah kan, masa tu tak fahami betul2 cara & procedure Atkins Diet ni, tu yang jadi macam patah semangat.. Nak2 pulak ramai yang beritahu Atkins Diet ni akan beri side effect terhadap sistem pencernaan la.. Akan effect kidnee & hati la.. Macam2 lagi la.. =(  Yup.. semua jenis diet akan memberi kesan negative pada badan sebab badan akan detect berlakunya perubahan pola pemakanan especially usus kita.. The difference is, sooner or later side effect tu.. No?  Dan Atkins Diet dah pun buktikan bahawa cara diet ni adalah selamat.. Don't worry k..


So.. berbalik pada Atkins Diet.. Sebenarnya, diet ni mengurangkan pengambilan jumlah karbohidrat iaitu HANYA 20g SEHARI.. Ok? Ada paham? =D  Nak tau tak kenapa? Sebab....badan kita akan membakar karbohidrat sebagai sumber tenaga untuk kita.. Jadi bila kita dah kurangkan pengambilan karbohidrat, automatik badan akan membakar lemak badan kita untuk dijadikan sumber tenaga.. Dengan syarat... Haaa.. ada syaratnya tau! Kita MESTI amik karbohidrat kurang dari 20g sehari,ok? So, dalam tempoh masa 48jam (2hari) badan akan mengesan pengurangan karbohidrat dalam badan & seterusnya terus bakar stubborn fat kat badan kita ni haa... Ok? Ada paham ka? hehehehe..  


Atkins Diet ni banyak phase nya.. atau dalam bahasa melayu kita, banyak fasa.. Cube tengok bawah ni..

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance 

*Note: Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?*


Biasanya dalam phase yang pertama ramai yang dah mengalah dah... Isyh3.. termasuk la aku! huhu.. Padan muka kat diri sendiri.. Kalau teruskan 3 tahun lepas dah sampai phase yg ke-4 dah agaknya.. =( Sila marah saya.. Thank you.. >_<


Next entry aku akan cerita pasal Induction process k... Ni dah lewat sangat.. Mata pun dah layu.. So, goodnite lovelies friends... Tata.. =)

Monday, November 1, 2010

1. First entry

Posted by Saya Nak Slim at 11:35 PM 0 comments
Assalamualaikum... 


Blog ni dibina khas untuk tujuan pengurusan berat badan aku yang sangatlah berat ni... hehe.. Actually aku dah ada satu blog lain, tapi tu untuk personal matters.. InsyaAllah, dengan adanya blog ni, aku sangat2 berharap aku boleh berdisiplin dengan jadual diet aku.. Kalau aku terlanggar pantang larang, TOLONG MARAH aku yer.. huhu..


Dah banyak usaha aku lakukan untuk turunkan berat badan aku ni.. Memang berjaya, tapi paling maksimum penurunan cecah 15 kilo jer.. Lepas tu? Dia NAIK BALIK daa... Maybe sebab aku tak jaga kot.. Yelah, bila dah turun 15 kilo tu ingat dah cukup banyak dah kan? Baju sekolah rendah pun dah boleh muat balik.. APa kes?? hehehe.. Tu yang terasa diri tu kurus tu padahal tak nampak sangat pun! >_<  Then bila tak jaga pemakanan, gained weight balik la gamaknya.. =(


And recently, ada la SATU KEADAAN yang buat aku rasa sangat2 tension and terus nekad nak berubah in 5 months.. BOLEH KER??? InsyaAllah..Tapi takderlah turun banyak sekali gus! First aim, aku nak turun 2 kilo seminggu.. Kalau yang tu dah pas, aku aim nak turun 10 kilo sebulan.. Paling kurang 8 kilo sebulan.. Korang doakan aku yer?  Thanks in advance.. hehehe.. =)


Nanti next post, aku bagitau jenis diet apa yang aku gunakan ek.. Setakat ni jelah kot entry aku kali ni.. Last but not least yang kita kena ingat...--> CURVE IS MADE NOT BORN  [aku selalu gunakan motto ni utk motivate diri aku.. =)]


p/s: Kepada kawan2 yang sedang berdiet, diharap jangan la putus asa ek.. 
Kita sama2 berjuang hingga ke garisan penamat.. 
InsyaAllah, di mana ada usaha, di situ ada kejayaan.. =) 
Amin..


 

Curve Is Made Not Born Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez